lauantai 21. toukokuuta 2011

Ribsejä kolasoosissa (Coca Cola Ribs)

Coca Cola Ribs, ensimmäinen yritys

Toinen kerta toden sanoo ja tällä kertaa kokeilusta kehtaa jo blogata. Eli aiheenahan on otsikon mukaisesti kolassa kypsyteltyjä ribsejä eli possun kylkeä (kaupan grillitiskillä myydään nimellä grillikylki). Ensimmäinen kerta oli jo vakuuttava, mutta maut eivät vielä kohdanneet maistelijoita. Ulkonäkö ja mureus sen sijaan olivat parasta A-luokkaa (kts. kuva oikealla). Joten suunnittelu ja juoniminen jatkui.

Ribsien valmistus on kaksivaiheinen. Ensimmäisessä vaiheessa tarjoillaan possun paloille pitkä kylpy mausteisessa kolassa yön yli tai pidempään ja toisessa vaiheessa paistellaan ribsit syötäväksi. Paiston voi tehdä uunissa tai grillissä tai miksei molemmissa. Mikä lie on oikea totuus grillin ja uunin yhdistelmästä kun Internetissä puolet tuntuvat käyttävän ribsit ensin uunissa ja sitten grillistä ja toinen puoli tekee juuri päinvastoin? Liekkö mitään väliä... Pitänee joskus kokeilla.

Alla kuvattu resepti toimii noin 1.5 kg:an ribsejä, jos on enemmän tai vähemmän niin sitten säädetään soossien ja kolan määrällä.

Marinadisoosi:

 * Valkosipulia
 * Chiliä (tuoretta, tulisuus maun mukaan)
 * Mustapippuria & suolaa
 * BBQ soossia
 * 1.5 - 2.0 litraa Coca Colaa (ei mitään lightejä, eikä zeroja vaan oikeaa sokerikolaa)

Marinadisoossi sauvasekottimella tasaiseksi tahnaksi. Kolaa voi lisätä mukaan jos haluaa soosista juoksevampaa. Mutta ei kaikkea kolaa vielä! Soosi on helpompi hieroa lihan pintaan, jos se ei juokse karkuun. Maistelemalla löytyy sopivat määrät valkosipulia ja chiliä. Tässä vaiheessa ei haitanne, vaikka onkin tulista ja valkosipulista tai jompaa kumpaa. Koko hommahan sekoittuu kuitenkin isoon määrään nestettä ja lihaakin on paljon.

Sitten ribsit esiin ja maustamaan. Toimivaksi todettu työjärjestys on ensin etsiä sopivan kokoinen vuoka, sitten pilkkoa ribsirivit vuokaan sopiviksi paloiksi niin ettei ribsit pinottuna tule vuoan laitojen yläpuolelle. Sitten pussi vuokaan, ribsit pussiin ja pussi niin täyteen kolaa ettei se tule laidoilta yli ja kaikki ribsit ovat upoksissa. Pussi kiinni ja yöksi jääkaappiin. Kannattaa päästää ylimääräinen ilma pois pussista ja sitten parin tunnin jääkaapissa olemisen jälkeen päästää pussista loputkin kaasut pois.

Kun possut ovat kylpeneet tarpeeksi niin otetaan ne tuntia ennen paistamista pois jääkaapista ja kaadetaan kylmä kola pois pussista. Ribsit lämpenevät nopeampaa, jos eivät ui kylmässä nesteessä. Sitten tehdään uusi maustesoossi, joka melkeen samanlainen kuin yllä.

Paistosoossi:

 * Valkosipulia
 * Chiliä
 * Hunajaa
 * Mustapippuria & suolaa
 * BBQ soossia
 * Öljyä

Taas sauvasekottimella tahnaksi ja öljyä voi lisätä sen verran, että tahnaa on kivaa hieroa ribseille. Hierotaan paistosoossia ribsien molemmille puolille. Sitten pinotaan ribsit kalvopuoli alaspäin folioon (foliota voi käyttää reippaasti, itse laitan noin 3-4 kerrosta), koko komeus paistovuokaan ja nostetaan uuniin.
Ribsejä soossissa matkalla avaruuskääreeseen


Ribsit tykkäävät olla uunissa noin 150°C ja 3-4 tuntia. Odottelun aikana on hyvää aikaa valmistaa lisukkeita, jälkiruokaa ja syödä välipalaa. Uunista tuleva tuoksu on niin herkullinen, että odottelu on silkkaa kärsimystä.
Ribsien lisukkeeksi voi vaikka wokata kesäkurpitsaa, paprikaa, kirsikkatomaatteja, ananasta ja sipulia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti